Swipe

Swipe

Bart neemt afscheid: over eindigheid, bewegen en ruimte

Het mooie van taal is dat het altijd in beweging is. Dat is niet altijd even leuk, of is op z'n minst even wennen, maar het hoort nou eenmaal bij het leven als metaforen in een blog. Toen ik twee jaar geleden bij Strategisch ontwerpbureau JA! (toen nog met een uitroepteken!) begon, rukte de Engelse ziekte bijvoorbeeld al behoorlijk op. Meer en meer woorden werden niet meer vertaald, maar gewoon rechtstreeks overgenomen. En dat snap ik heel goed want het Engels klinkt een stuk sexyer dan ons aller ABN (hallo, JA rebranding agency).

Bart Luppes en André Hofsink | JA rebranding agency

Met de inburgering van het woordgebruik komt nu alleen ook het Engels spatiegebruik ons land binnenwaaien en dat is iets waar ik nog niet heel enthousiast over ben. Wat we in taal land steeds meer zien is over matig spatie gebruik waar door teksten voor een taal liefhebber als ik direct een stuk minder serieus worden genomen. Het is alsof je over een Belgische snelweg rijdt in een auto zonder goede vering. Het lukt allemaal wel, maar met moeite. En als je nu denkt: wat is er eigenlijk mis met die lange zin hierboven, dan ehm, nouja, geeft niks.

Maar wat doe je eraan? Hoe stop je zo'n beweging? Het antwoord is: niet. Uiteindelijk doe je daar helemaal niets aan. Het gebeurt. Het hoort bij taal. Je kunt er hoogstens wat collega's en opdrachtgevers op wijzen. Dat doe ik ook (nog): ho, ho, hier hoeft geen spatie, zeg ik dan, dat is de Engelse ziekte, want daar schrijven ze alles los en in het Nederlands schrijven we zoveel mogelijk aan elkaar. Maar zolang wij Engelse films en series kijken en games spelen is dat dweilen met de kraan open. Tot de Dikke Van Dale en het Groene Boekje die spaties op een zekere dag ook omarmen en ze dus ineens mógen en ik niet meer hoef te dweilen omdat we hebben besloten om verder te gaan met natte voeten.

No items found.

Wat ik hier allemaal maar mee wil zeggen: hoe goed en mooi en passend de dingen in het leven ook zijn, alles verandert en uiteindelijk komt ook aan alles een eind. Dat is niet erg, dat is mooi, dat geeft je weer iets nieuws om te omarmen. Kijk maar eens naar ons taalgebruik van vijftig jaar geleden. Als we vandaag een rebranding zouden doen in de stijl van toen, zou iedereen je uitlachen (al ben ik best benieuwd hoe we IT consultancy of prefab-bouw of no-code agency zouden omschrijven).

Hoe dan ook: ook voor deze copywriter komt er nu een eind, en wel aan twee heel fijne jaren bij JA. Het was een ongelooflijk waardevolle tijd, we hebben elkaar in beweging gezet, soms meanderden we soepeltjes door het rebrandingslandschap, soms moesten we even een flinke dijk doorbreken. Maar het lukte altijd en dat is mooi! En nu, ja, nu is het tijd om weer verder te gaan. De ruimte op te zoeken. In beweging te blijven, want echt, daar ontkomt niets of niemand aan.