Swipe

Swipe

Een frisse blik op de stappen die JA wil zetten

Bert Nijboer was mede-eigenaar van NykampNyboer en bouwde samen met Dik Wessels Reggefiber op, dat in 2015 werd verkocht aan KPN. Tegenwoordig helpt hij ons geregeld met mooie vragen en goede adviezen. We vroegen hem waarom hij zich zo aangetrokken voelde tot JA.

Jasper Fransen, André Hofsink en Bert Nijboer in woonkamer van JA

Een jaar of drie geleden kreeg ik Jasper en André op bezoek, die wilden toen sparren over het runnen en opzetten van hun eigen nieuwe toko. Toen zei ik ze: een eigen communicatiebureau in Hardenberg is mooi, maar je moet veertig kilometer verderop gaan zitten. Dat moet echt, want anders leg je jezelf onnodig beperkingen op.

Het is heel erg belangrijk voor de beeldvorming. Als je in de periferie werkt, dan bén je de periferie, voor buitenstaanders. Ook als je precies hetzelfde werk aflevert. Of je dat nou wil of niet, zo gaat het toch. Dat hebben we in het begin met NykampNyboer ook gehad, in Oldenzaal. Een passend decor en omgeving is voor een bureau als JA essentieel.

Een poosje terug werd ik ineens weer gebeld door Jasper, en die zei: het is zover, we gaan naar Zwolle. Daar hebben we het toen wat uitgebreider over gehad, en zo is deze samenwerking uiteindelijk ontstaan.

Ik herken mezelf in de ambitie van deze jongens. Ik vind jong sowieso leuk, je moet jezelf blijven omringen met jonge mensen, dat is de enige manier om in deze snel veranderende digitale tijd aansluiting te houden.

Ik dacht aan mijn eigen dynamiek: jonge mensen bouwen iets op, die zijn onderweg ergens naartoe.


Dan kom je kruispunten tegen waar je keuzes moet maken. Dat heb ik destijds ook meegemaakt, dus zo nu en dan kan ik even met frisse blik kijken naar de stappen die JA wil zetten, en welke richting dat dan op gaat. En daar vind ik dan wat van. En dat gaat hartstikke mooi. Ik vind dat sowieso al een mooie rol, maar het is alleen een mooie rol als ik ook iets met het bedrijf of het idee heb. En dat is hier zo.

Jasper Fransen en André Hofsink in woonkamer van JA
Bert Nijboer in woonkamer van JA
Jasper Fransen in de woonkamer van JA
No items found.

Ik stelde voor dat ze meer met gedragsprofielen moesten gaan werken.

Iedereen draagt een profiel met zich mee en dat verklaart voor een groot deel zijn of haar natuurlijke gedrag. En als je dat van je collega's weet, dan begrijp je elkaar beter en weet je hoe je bepaalde woorden en emoties moet wegen. Dat is mooi om te ontdekken.

Want het is wel zo: samenwerken kan heel lang hartstikke goed gaan, maar vooral voor jonge bedrijven is het lastig als er voor het eerst écht druk op komt te staan, als gevolg van groei. Consequenties als het benoemen van verantwoordelijkheden, het binnenhalen van nieuwe collega’s en daarmee het maken van de volgende stap vragen om scherpe visie op onder meer het behoud van de bedrijfscultuur.

Je moet je afvragen: wat is onze stip op de horizon?

Waar wil je over vijf jaar staan? Waar denk je aan als je in de auto zit, terug naar Wierden of Hardenberg? Dat hoef je niet direct te weten, er moet ruimte zijn om te ontdekken. Maar uiteindelijk zul je op tijd keuzes moeten maken. Iets wordt een succes of niet, maar in beide gevallen zal je bepaalde besluiten moeten nemen. Daar probeer ik bij te helpen.

Wat ik als adviseur probeer te doen is niet meer dan elkaar prikkelen om over dingen na te denken. Welke kant dat dan op gaat: dat zien we dan wel weer. En dat vind ik prachtig mooi om te doen.