Swipe

Swipe

Van bouwtekening naar grid en vormentaal

Grids zijn essentieel voor een goed ontwerp. Voor SelektHuis ontwikkelden we een eigen grid en vormentaal, die we baseerden op de succesformule van deze marktleider in de vrijstaande huizenbouw: mass customization. De vloerplaat die SelektHuis gebruikt als fundament voor de huizen die ze bouwen, gebruikten wij als basis voor dit grid.

Grafisch element visuele identiteit SelektHuis

Grids maken het voor ontwerpers gemakkelijker om samen te werken aan een ontwerp waar verschillende elementen in moeten worden geplaatst. Ze helpen bij het positioneren van elementen en vergroten de systematiek van het ontwerp. Omdat we bij JA met meerdere designers (en soms ook met onze opdrachtgevers) samen aan communicatie- en marketinguitingen werken, is het essentieel om één consistente lay-out aan te houden. Grids helpen daarbij, ze zorgen voor coherentie en maakt een identiteit schaalbaar.

Voor SelektHuis hebben we een eigen grid en vormentaal ontwikkeld, die we hebben gebaseerd op de vloerplaten van een huis en de bouwtekeningen die we allemaal kennen. We hebben bewust gekozen voor de vloerplaat, omdat die bij SelektHuis in iedere woning gelijk is. Vloerplaten vormen het letterlijke en figuurlijke fundament voor de succesformule van SelektHuis: mass customization. Het is het werken met één basisvorm en die vervolgens als fundament voor unieke vrijstaande huizen te gebruiken.

Die vloerplaat vormt het fundament van onze grid, en met de meest voorkomende elementen in een bouwtekening (kozijnen, deuren, een trap) creëerden we een bijpassende vormentaal. Het zijn eenvoudige vormen, die we overal in de huisstijl terug laten komen.

Vloerplaat SelektHuis huisstijl
Vormen vloerplaat SelektHuis huisstijl
Basisvormen huisstijl SelektHuis
No items found.

Design is niet per se bedoeld om op te vallen. Het primaire doel van design is om te communiceren. Met goed design kan je zaken die niet helder zijn, helder maken. Hierdoor komt de boodschap beter aan bij je doelgroep, en dat is uiteindelijk wat je wil, als merk. Het design van SelektHuis is niet eens heel erg uitgesproken, maar wel heel erg gefocust op heldere communicatie.

Het vierkante basisgrid ligt onder alle uitingen die we maken. Je ziet dit terug op social, in de fysieke blokken die je tegenkomt in bijvoorbeeld een showroom, in het SelektLeven-magazine, in de wayfinding: alle kanalen die je maar kunt verzinnen. Overal creëren we veel ruimte voor de boodschap en eventuele fotografie. Door het kleurgebruik, de zichtbare kadering en de vormentaal geven we het geheel een unieke retro-look. Toch nog een beetje design to stand out dus…